Hitetlen blog

Minden álomnál több a valóság

Kocsmagondolatok – Ateizmus

2015. november 17. 11:07 - Hitetlen

atheos.jpg

Aki X vallású és ezért elutasítja az összes többi istent, az a sajátját kivéve mindegyik istenre ateista. Nevezzük ezt parciális ateizmusnak.

A fizika-népszerűsítés során használt panteista istenkép (Einstein, Feynmann) sincs közelebb az ateizmushoz.

Az agnoszticizmus nem egy harmadik kategória, hanem csupán annak a kifejezése, hogy „legyünk békében a hívőkkel” és kerüljük a konfliktust. Egy ilyen hamis és törékeny békre törekedni értelmetlen. Inkább küzdjünk meg egymással érvekkel és bizonyítékokkal (és igen akár jatagánnal vagy drónnal is), de jussunk el egy egységes álláspontra, mert ez az igazi béke, nem az ideiglenes fegyverszünet, amit ez jelentene.

Ha valakinek mindegy, hogy ki, miben hisz, azaz, ha nem ragaszkodik a saját istenéhez, akkor az gyakorlatilag ateista, mert a minden isten egyenlő, és ezek mind egyenlőek az ateizmussal állítás azt jelenti, hogy az összes hit egyenlő a semmilyen hittel. Tehát ateizmus.


A vallások a dogmák kontextusától mentesen is hatékony életviteli tanácsokat tartalmaznak.
A szép bibliai történet egy állapotot hoz létre, ami lehetővé teszi, hogy azt az eredményt érd el, amit szerettél volna.

Emiatt felmerült, hogy a jobbikosok közt sok az ateista (erre, nagyon helyesen, valaki kért forrást. Én ezt a két forrást találtam. Ha tudtok mást, akkor szóljatok).

Egy vallásos ember esetén végtelen boldogság kellene legyen, amikor végre meghal.

Az ateisták kevésbé félnek a haláltól? Itt elhangzott egy anekdota, az egyik résztvevő személyes tapasztalatából, miszerint a hívők sokkal jobban rettegtek a haláltól, mint az ateisták. Az ateisták „normálisabban” reagálnak a halálra. Hasonló állítás van az Isteni téveszmé-ben is.

A baj az ateizmus szó
Az emberek nem mondják magukról, hogy ateisták, mert nem pozitív, és sokan a vallásellenességgel azonosítják.

Csak az érintettség határozza meg a definíciónkat. Aki nem olyan, mint én – az érintettség miatt – az rossz.

Az ateista címke helyett legyen valami más, valami pozitív. Pl. tudománypárti, felvilágosult (a brigth alapján), normális (a hívők azok akik a természetes világon felüli valamit állítanak, őket terheli a bizonyítás kényszere).

Nemzetközi szinten, de Magyarországon is probléma, hogy a szkeptikus mozgalmon belül nem lehet valláskritikát csinálni. Ez kényszeres középen-álláshoz vezetett. Amiatt alakulhatott ki, hogy valaki, aki meghatározó szerepet töltött be, hívő volt, de „nem jutott el odáig, hogy a szekpticizmusát az istenére is alkalmazza”.

Az ateizmus feltétele, hogy semmilyen természetfelettiben nem hiszel (a még nem bizonyított fizika elméletek, hipotézisek, és hasonlókkal nincs gond, de ha elviekben sem lehetséges, akkor már nem az.)
Ha nem megismerhető, abban nem hihetsz.

(A hit definíciója is problémás, mást értenek alatta a résztvevők. Ez sokszor megfigyelhető a beszélgetések során.)
Hit az, ami ellentmond a fizika törvényeinek.
Azokra akik nem hisznek abban, hogy Elvis Presley még él nincs külön szó. Miért kell a nem bizonyított istenekben nem hívőkre legyen egy külön szó? Az ateizmus a normális, a hit a bizonyítandó, a deviancia.

Tudományhívő – ami a tudományban mainstream, nem hit kérdése, hanem logikus következtetés. Ezért hibás hitnek nevezni.

A világnézetünk a gondolkodásunkból következik.

Nem lehet izmusról beszélni, ha nem tudatosan csinálod. Ha megtehetné, de mégsem teszi, akkor tudatos.

Sagani tudományhívő vs. új ateisták vs. csak az egyház/vallás ellenes ateisták.

A szekularizmus trójai faló.

Az élet igazságot szolgáltat is egy hit.

Ahhoz, hogy semmiféle természetfelettiben ne higgyen valaki, ahhoz nagyon erősnek kell lennie. Inkább konzekvensnek. Ha a hit összedől, az mindent magával visz. Egyedül kevesek vagyunk.

A tudomány jusson el oda, hogy az embernek ne kellejen azzal szembesülnie, hogy egy gyógyíthatatlan, halálos betegsége van, mert ekkor fordul a hithez.

Mi van azokkal akik nem kaptak vallásos nevelést?

Ateista mozgalmak
A mozgalmak hullámokban működnek (lásd még feminizmus) és érdekek köré szerveződnek.
Az ateizmus esetén a humanizmussal és a szekularizmussal kezdődött.


Ateista érdekek
Végül pedig összeírtunk pár érdeket, ami köré szerintünk lehetne szervezni az ateista mozgalmat.

- egy vallási hagyomány nélküli világ megteremtése
- a vallási alapon működő egyetemek akkreditációjának felülvizsgálata
- a segítő szakmákban dolgozók legyenek szigorúan és kötelezően ateisták (szakmai ismeretek helyett ne használjon hitet)
- világnézetileg semleges oktatás (Legyünk őszinték: inkább ateista oktatás. Mi a különbség?)
- az ateista, materialista stb. ember nem gonosz, ezt hangsúlyozni, ezt kulturálisan elterjeszteni
- a vallásos emberek erkölcsösek, tisztességesebbek stb. állításokat cáfolni (a vallásos gyerekek erősebb büntetést adnának ugyanarra a vétségre, mint a nem vallásos társaik. Eredeti forrás.)
- az egyházak legyenek önfenntartóak és ne a mindenki által befizetett adóból tartsák fenn őket
- a szekularizmus hátrányait hirdetni (lásd Amerika, ahol a szekularizmus miatt az egyházak közti verseny hatására a hit jobban terjedt, a hittérítők sikeresebbek voltak, mert kiszelektálódtak a legjobbak)
- nagyobb médiareprezentáció az ateisták számára. Kifejezetten ateista műsor (TV, rádió). Ateista félóra.
Az élet nagy kérdéseivel foglalkozzon, ha a vallások nem valódi megoldások, akkor, melyek azok, és ezt hogy döntik el az ateisták.
- az egyházak funkcióit helyettesíteni kell. (közösségszervezés, megküzdési stratégiák stb.)
- az ateizmus mint közösségszervező erő felhasználása. Minden amire a vallás képes, arra az ateizmus is. Ezt kell megvalósítani a gyakorlatban is.
- volt egyház/szektatagok fórum.
- csak az nyilatkozzon, aki szakember, de ateizmusból és vitatechnikából is képzett. Vitakultúra terjesztése. Tudjon vitázni egy hívővel vagy teológussal. (Hitchens, Harris)
 -hogyan alkalmazzuk a tudomány által összeszedett tudást nem csak az élet nagy kérdéseire? (egyesek szerint ez maga a modern filozófia)
- világi/ateista káplánok kórházakban, hogy legyen ki a haldoklók vagy a betegek lelki szükségleteivel foglalkozzon, vallásmentesen.
- „az orszarvú szarvat növesztett magának...” megszemélyesített, vallásos képek a tudományos ismeretterjesztő műsorokban, ezért nem veszik komolyan az emberek és ezért nem értik pl. az evolúció-elméletet. Az evolúció nem diadalmenet és hibás így beállítani. Ezt hangsúlyozni kell.
- a vallás helyett a természettudomány + a filozófia stb. (társadalomtudományok) kell legyen a meghatározó.
- a hagyományos humán műveltség visszahozása a kultúrába.
- a tudományos szkepticizmus a vallásokra is vonatkozzon. Ez gyakorlatilag az új ateizmus.
 

A résztvevők által ajánlott könyvek, filmek stb.
Dr. Hajagos Antal: A világos agy boldogsága - Véleményem a társadalom tévhiteiről Avagy hogyan tegyünk időnként kirándulást Eufémiából!
Frank McCourt – Angyal a lépcsőn (eredeti cím: Angela's Ashes).
Egy regény, ami az I. világháború alatt játszódó regény, Írországban, ahol az emberek azért jártak templomba, mert ott volt viszonylag száraz, nem azért, mert annyira buzgó hívők lettek volna. Mindenhol máshol annyira nagy volt a nedvesség, hogy minden megrohadt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr518085736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása