Hitetlen blog

Minden álomnál több a valóság

Tudás

2016. március 20. 13:42 - Hitetlen

old_man_in_the_library_by_samgarrett88.jpg

Kép forrása

Ha vagy elég okos ahhoz, hogy felfogd, mennyi mindent nem tudsz, és mennyi mindenhez nem értesz, valamint esélyed sincs, hogy valaha is megértsd, mert egyszerűen nincs elég időd, hogy megtanulj, elolvass, vagy megnézz mindent, ami ehhez szükséges lenne, és ez elkeserít, az mi más lehet, mint az örök elégedetlenség, és boldogtalanság receptje?

Soha nem leszek elég jó. Soha nem leszek elég művelt. Elég okos. Elég tájékozott. És ez néha elkeserít. Bénítóan és teljesen.

És nem, az „Internet” sem segít. Az csak egy illúzió, hogy most tájékozottabbak vagyunk, mert van Wikipédia, vagy Index. Az is csak a valóság egy kis szelete. És azt is el kell olvasni. Cserébe miről mondasz le? A munkáról, amiről nem lehet, mert az életbemaradást nem adják ingyen? A pihenésről, ami ahhoz kell, hogy dolgozni tudj? Vagy a legegyszerűbben feláldozható: más érdekes dolgokkal való foglalkozásról? Mindig csak utóbbit lehet választani. Tehát rendelkezésedre áll egy korlátos idő, amit a „Tudás” hajszolására fordíthatsz. Ezzel kell mindenkinek gazdálkodni.

Ebből az is következik, hogy nem lehetsz polihisztor, csak poli-amatőr. Ami talán még rosszabb. Ha mindenhez csak egy kicsit értesz, az a sekélyes tudás. Viszont ha valamiben el akarsz merülni, mivel a világ összefüggő, ezért minden témában van pár rokon terület, amihez szintén a felületes tudásnál többre van szükséged. Tehát csak tudás darabkáink lehetnek, de „Tudásunk” nem.

A „Tudás”, bár önmagában érték, és a legszebb cél, amit az ember magának adhat, a valóságban lehetetlen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hitetlen.blog.hu/api/trackback/id/tr278506600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása